Нов метаанализ на изследвания върху кръвната група на човека, открива как

...
Нов метаанализ на изследвания върху кръвната група на човека, открива как
Коментари Харесай

Проучване: Кръвна група А носи по-висок риск от ранен инсулт

Нов метаанализ на проучвания върху кръвната група на индивида, открива по какъв начин тя е обвързвана с риска от ранен инсулт.

Той включва всички налични данни от генетични изследвания, ориентирани към исхемични инсулти, които се предизвикват от блокиране на притока на кръв към мозъка и се случват при по-млади хора на възраст под 60 години.

Проучването е ръководено от откриватели от Медицинското учебно заведение към Университета на Мериленд (UMSOM), а резултатите са оповестени в списание Neurology.
„ Броят на хората с ранни инсулти се усилва.
Мнозина умират от това, а оживелите  са евентуално са изправени пред десетилетия на неработоспособност.

Въпреки това има малко проучвания върху аргументите за ранните инсулти “, установи основният откривател на проучването д-р  Стивън Дж. Китнър,

професор по неврология в UMSOM и невролог в Медицинския център на Университета на Мериленд.
Китнър и сътрудниците му провеждат изследването, като правят метаанализ на 48 проучвания върху генетиката и исхемичния инсулт,
които включват 17 000 пациенти с инсулт и близо 600 000 здрави контроли, които в никакъв случай не са преживявали инсулт.

След деликатното проучване на всички събрани хромозоми, разпознават генетичните разновидности, свързани с инсулта.

Така откриват връзка сред ранния инсулт – настъпил преди 60-годишна възраст и региона от хромозомата, която включва гена, определящ дали кръвната група е А, АВ, В или 0 (нулева).

Според проучването хората с ранен инсулт е по-вероятно имат кръвна група А и по-малко евентуално да имат кръвна група 0, която е най-често срещаната кръвна група, спрямо хората с късен инсулт и хората, които в никакъв случай не са имали инсулт.
Установява се, че и при пациентите с ранен, и при пациентите с късен инсулт вероятността да имат кръвна група В е по-голяма спрямо контролната група.
След поправяне на пола и други фактори откривателите открили, че хората с кръвна група А са имали 16% по-висок риск от ранен инсулт спрямо хората с други кръвни групи.
При хората с кръвна група 0 рискът от инсулт е бил с 12% по-нисък, в сравнение с при хората с други кръвни групи.
„ Нашият метаанализ прегледа генетичните профили на хората и откри връзки сред кръвната група и риска от ранен инсулт.

Връзката на кръвната група с по-късно настъпилия инсулт беше доста по-слаба от тази, която открихме при ранния инсулт “, споделя един от основните откриватели на изследването – доктор Бракстън Д. Мичъл, професор по медицина в UMSOM.

„ Все още не знаем за какво кръвна група А носи по-висок риск, само че евентуално това е обвързвано с фактори на кръвосъсирването като тромбоцитите и клетките, които облицоват кръвоносните съдове,
както и с други циркулиращи протеини, всички от които играят роля в развиването на кръвни съсиреци “, каза в умозаключение  д-р Китнер.
„ Това проучване повдига значим въпрос, който изисква по-задълбочено изследване на това – по какъв начин генетично предопределената ни кръвна група може да играе роля в риска от ранен инсулт “,

което насочва към незабавната нужда от намиране на нови способи за попречване на тези евентуално опустошителни инсулти при по-младите възрастни “,  твърди Марк Т. Гладуин, от Университета на Мериленд.

Източник: БТА
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР